en-      'Het spijt me' fikst alles  

19/05/2020

Een haattweet van een celebrity. Een onrespectvolle actie die 'schuurt' bij een groep mensen. Het belachelijk maken door een ster van een individu. Als er terecht ophef ontstaat, stamelen celebrities de woorden: 'Het spijt me' en is het meteen weer over.  In Amerika kan een ster de meest verschrikkelijke dingen doen, zeggen of op de sociale netwerken slingeren, maar als er spijt wordt betuigd, 'sorry' wordt gezegd, dan kom je weer in de gratie bij de Yankees. Aan 'mea culpa' doen de Hollywood-ians dan ook veelvuldig. Recentelijk vond presidentskandidaat van de Democraten Joe Biden dat hij niet zo bijdehand had moeten doen met zijn opmerking dat 'echte donkere mensen niet op Trump stemmen'. Dit was nadat er woede over zijn uitspraak was ontstaan. En wat verder terug in de tijd. Er was internationale verontwaardiging toen R & B-zanger Chris Brown hit-sensatie Rihanna in elkaar had geslagen. Enige tijd later verscheen een video van hem waarin hij zijn excuses aan het publiek maakte. Wat hij had gedaan, zei hij, was 'niet goed te praten'. Het is niet per se bergafwaarts met zijn showbizz-carriere daarna gegaan. Acteur Mel Gibson had racistische uitspraken gedaan, Joodse mensen uitgescholden en gedronken toen hij een auto bestuurde. Een hele waslijst aan ellendige zaken. Toch is hij tegenwoordig aardig opgekrabbeld en zelfs weer 'persona grata'. Maar niet voordat hij zijn excuses ervoor had aangeboden natuurlijk. Tijdens een van Amerika's meest-bekeken sportevenementen, de Super Bowl, trok in 2004 destijds pop-icoon Justin Timberlake een stukje stof van de outfit van Janet Jackson af en onthulde zo een van haar tepels. Hoewel het leek alsof het onderdeel was van de 'act', bood de Jackson-telg later haar verontschuldigingen aan, ter overstaan van de natie. Er was ophef over gekomen. Maar... ook la Jackson is allang weer vergeven. Acteur Christian Bale, bekend van onder meer zijn vertolking van Batman, gaf een medewerker op een filmset een angstaanjagende schreeuwpartij. De man zou hem uit zijn concentratie hebben gehaald tijdens een opname. Enige tijd na zijn uitbarsting zei Bale dat het totaal niet kon wat hij gedaan had. Ook actrice Reese Witherspoon kan ervan meepraten. Ze gaf af op een politieagent. Vervolgens putte ze zich uit in verontschuldigingen. 'Zo had ik het niet bedoeld. Er zijn immers ook politiemensen in mijn familie.' We hebben sindsdien niet het laatste van haar gehoord. Er is geen betere golfer dan Tiger Woods. Maar op persoonlijk gebied is hij niet zo onberispelijk. Meerdere minnaressen, onder wie wellicht een porno-ster. Dat was even schrikken voor de Verenigde Staten. Maar dat was van korte duur. Immers: Woods zette zichzelf voor een zaal vol mensen, en daar vertelde hij dat hij onverantwoordelijk gedrag had vertoond.    

Ook in Nederland doen Bekende Nederlanders aan terugkrabbelen. Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever vergeleek zijn achterban met de slachtoffers van de Joden-vervolging. Hoewel. schoorvoetend, maakte hij uiteindelijk zijn excuses voor deze uitspraak. Een ander onbehagen werd veroorzaakt toen afdelingschef van de Utrechtse PVV Henk van Deun zei dat hij moskeeen liever zag afbranden. Ook bij hem was het als het trekken van tanden, maar hij noemde ultiem zijn actie 'onhandig'. 

Al deze mensen zijn bij hun gezonde en volle verstand. Ze weten wat ze zeggen. Ze hebben dus geen spijt van hun omstreden uitspraken en handelingen. De 'spijt' die ze dus vervolgens tentoonspreiden voor hun uitspraak, is 'vals'. Surely dat het publiek dit toch snapt?