Marokkaanse Nederlanders emigreren naar Marokko

16-03-2020

'Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om terug naar Nederland te gaan'


Moslims in Groot-Brittannië verlaten 'en masse' het land om aan de toenemende haatmisdrijven die tegen hen gepleegd worden, te ontsnappen. Het verharde klimaat in Nederland jegens islamieten, heeft gemaakt dat enkele Marokkaanse Nederlanders naar Marokko zijn gegaan om daar te gaan wonen en te werken. MAG sprak met eigenaar van arbeidsbemiddelingsbureau Maroc at work, Rachid Khoukhi en Marokkaanse Nederlander Mo Ouhamcha die er ging werken.

De Marokkaans-Nederlandse Rachid Khoukhi, eigenaar van arbeidsbemiddelingsbureau Maroc at work heeft zelf een tijd in Marokko gewerkt. 'Doordat ik dergelijke ervaring heb opgedaan, leek het me leuk om anderen ook die kans te geven.' Na drie jaar in het land gewoond te hebben, kwam hij op het idee 'om mensen te begeleiden die hetzelfde wilde gaan doen als ik.' Hij verzon een naam, schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en startte zijn bureau in havenstad Casablanca. 'Wij werven, selecteren en begeleiden goed Nederlands-sprekende kandidaten. Maar een andere specialiteit is ook het koppelen van mensen die meertalig zijn.' De entrepreneur heeft zijn bureau nu vijf jaar. En de zaken gaan volgens eigen zeggen, erg goed.

Het bureau zocht in het verleden vacatures als docenten Hairstyling en Visagie en leraren Nederlands. Ook had het werk voor teamleaders en frontdeskmedewerkers en was het op zoek naar mensen voor helpdeskfuncties. Maroc at work grossiert verder in callcentre-werk. 'We bieden enkel vaste banen aan, maar we hebben ook kansen voor ZZP'ers.'

Personen hoeven geen specifieke opleiding te hebben gehad om te kunnen voldoen aan de banen, zegt Khoukhi. Hij gaat zelfs nog verder: Mensen kunnen niet alleen zelfs hun vliegticket vergoed krijgen, maar ook reiskosten in Marokko zelf worden door sommige van de bedrijven waar de mensen voor werken, betaald. 'Verder beschikt het bureau over tijdelijke woonruimte voor werkers. Die bestaat uit gedeelde en niet-gedeelde woningen.'

Khoukhi hoopt in de toekomst met zijn bureau door te groeien en nog veel meer mensen te helpen aan een topervaring in Marokko. De Marokkaans-Nederlandse Mo Ouhamcha uit Amsterdam vertrok elf jaar geleden naar Marokko om daar te gaan werken. Hij vertoeft nog steeds in het Noord-Afrikaanse land en als het aan hem ligt, blijft dat zo.

Ouhamcha liep al jaren met een onbestemd gevoel in Nederland rond. Hij kon er de vinger niet op leggen, totdat hij retourneerde van een vakantie in Marokko. 'Ik kwam terug en er hing een donderwolk over Nederland. Ik ervoer dat, eerlijk gezegd, ook figuurlijk. Het klimaat in Nederland ten aanzien van mensen die moslim zijn, is verslechtert.' Op dat moment brak er iets in hem. 'Ik had helemaal geen gevoel van: Ha lekker weer thuis. Ik voelde mij in het land waar ik geboren en getogen ben, niet meer prettig.' Hij ervoer er continu een ongemakkelijke sensatie. 'Een voorbeeld dat ik ook tekenend vind. Mijn naam is Mohammed, maar ik ben me in de loop van de tijd 'Mo' gaan noemen. Omdat alles wat Arabisch is, door veel mensen in Nederland als negatief wordt gezien.' Het begon eigenlijk eerder al. 'Ik ging naar de LTS (Lagere Technische School). Ik had veel meer in mijn mars, maar ik kreeg een laag schooladvies.' Twee weken na dat besef is hij voorgoed naar Marokko gegaan.

Hij streek neer in Casablanca en werkt er als callcentre-medewerker. 'De stad is vergelijkbaar met Rotterdam, Amsterdam en Utrecht ineengerold. Het is de poort naar Afrika. Economisch gezien is het de ader van Marokko.' Bij de haven ziet hij de opslagloodsen, waarin elke dag weer de bezittingen van andere Marokkaanse Nederlanders die zijn aangekomen, zitten. 'Casablanca herbergt verschillende nationaliteiten, waaronder mensen van het Zuid-Amerikaanse continent', zegt de avonturier. 'Het heeft ook haar eigen Chinatown en er staan zowel moderne als oude gebouwen.' Ouhamcha werkt van negen tot vijf uur. Expres worden de Noord-Europese kantoortijden aangehouden, omdat ze naar Nederland en Vlaanderen bellen. 'Ik en de andere Nederlandstaligen verdienen 1000 euro per maand. Franstalige operators verdienen beduidend minder hier, omdat er in Marokko veel Franssprekenden zijn.' De lokale bevolking verdient zo'n 350 euro per maand. Hij geniet sociale voorzieningen, is verzekerd tegen ziektekosten en bouwt een pensioen op. Er is een arbeidsovereenkomst. 'Het is wat dat betreft hetzelfde als in Nederland.' In het verleden heeft hij nog wel eens zijn hoofd gestoten. Dan ging hij bij bureaus in Marokko werken die elfhonderd, twaalfhonderd euro per maand boden voor werkzaamheden. Verscheidene van dat soort bedrijven staken de kop op, vertelt Ouhamcha. 'De één beloofde nog meer dan de ander.' Maar die werden na een tijdje weer opgedoekt. 'Door missmanagement.' 


Ouhamcha relaxt na het werk in een café. 'Je doet er een drankje. Casablanca heeft veel horeca-hotspots.' Op de vraag of het leven in Marokko verschilt met dat van in Nederland, zegt Ouhamcha: 'Ja. Islamitische feesten, zoals de Ramadan en het Offerfeest worden bijvoorbeeld door het hele land hier gevierd.' In Nederland legde hij keer op keer aan collega's uit waar die festiviteiten voor stonden. 'Dat is hier niet nodig.' Het leven in Marokko bevalt Ouhamcha desgevraagd, 'hartstikke goed'. Ik ben zelfs getrouwd hier en ik heb een zoontje van zes jaar. Laat ik het zo zeggen: 'Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt terug te gaan naar Nederland. En ik heb een hele bos haar.' Dan wordt hij onderbroken. 'Het is mijn chef', verontschuldigt hij zich. Zijn middagpauze is om. 


Voor meer informatie over werken in Marokko, kunt u gaan naar: www.marocatwork.com