Van kaal naar Khloe Kardashian-lokken

17-06-2020

Van kaal naar Khloe Kardashian-lokken


Ben je kaal, en zou je dat graag anders zien? Beyonce doet het. Halle Berry doet het. In Hollywood was het decennialang een groot geheim. Maar nu is het ook beschikbaar voor de gewone vrouw (en man) in Nederland. De 'lacewig', een haarwerk die niet van je echte kapsel te onderscheiden is.

De 36-jarige Krista Nagelhout heeft haar eigen haar verloren door chemotherapie. Ze opteerde voor een 'lacewig', een pruik die zo 'echt' lijkt, dat de haren ervan uit je hoofd lijken te groeien. Nagehlhout pronkt nu met halflange, 'gestoeide' haren, waarvan de lokken er gezond uitzien.


Een 'haar-genius'

De van oorsprong Surinaamse en Equatoriaal-Guinese Amparo Biuka had weinig haar van zichzelf. 'Ik had gewoon eigenlijk een 'kaal hoofd'. Ze hield het zo kort, omdat haar echte haar beschadigd is. 'Ik heb ruim twintig jaar hair-extensions gehad, maar ik liet die altijd te lang inzitten. Bij het aanbrengen van de haar-verlengingen werd ook wel eens 'lijm' gebruikt, wat alles enkel heeft verergerd.' De structuur van heur haar is kroes. Na een bezoek aan een vervaardiger van lacewigs, waar ze een lacewig heeft laten zetten, heeft ze nu hetzelfde kapsel als Amerikaanse reality-ster Khloe Kardashian. 'De maker is een 'haar-genius', zegt Biuka. Ze heeft het over Stephano Mac-Intosh van https://Fresh-hair.nl , een online-dealer van haarwerken en haarstukken die tevens een fysieke winkel heeft in Amsterdam. Ook Nagelhout is haar lacewig-producente Jennifer Hoeve van haarwerkbedrijf Jennifer Hoeve hair bv https://jenniferhoeve.nl in Oostzaan nog iedere dag dankbaar. 'Dit is voor herhaling vatbaar. Binnen een paar klikken heb je een volle bos prachtig haar. Wie wilt dat niet? De lacewig die ik bij haar heb gekocht, voldeed meer dan aan mijn verwachtingen.'

Nederland maakt langzamerhand meer kennis met de lacewig. Het is een pruik waarbij er in tegenstelling tot de traditionele pruiken, met het materiaal 'kant' (het Engelse: 'lace') wordt gewerkt. 'Hierdoor kijk je niet aan de voorkant tegen een lelijke rand aan, maar lijkt het alsof de haren zo uit de hoofdhuid komen', legt haarwerk-specialiste Jennifer Hoeve verder uit. 'Het oogt daardoor 'echt', natuurlijker.' Ook salon Fresh-hair.nl hekelde het 'valse uiterlijk' van pruiken en richtte zich derhalve op het ontwerpen van lacewigs, waarbij als de 'wig' secuur is bevestigd rond de haarlijn, het alle kanten op gedragen kan worden, zonder 'lijm' of iets dergelijks te zien. De haarlijn van de wig zal feilloos op de huid van de drager aansluiten. In deze salon wordt er aan de haarwerken zelfs zogenoemd 'babyhaar' toegevoegd, wat het alleen maar meer op 'echt haar' laat lijken. De haar-producten worden met de hand vervaardigd. De lacewig is een uitermate geschikt systeem om constant van haarstijl te veranderen. Door hem op te zetten kun je 'switchen' van 'donkerharige' naar een 'blondine' of van iemand met lang haar naar kort haar en vice versa.

       

Medische redenen

Mensen kopen om verschillende redenen een lacewig, weet Hoeve. 'Sommigen kiezen ervoor om hun eigen haar op deze manier te laten groeien. Dat ze dus niet op zo'n vervelende tussenlengte komen te zitten. Anderen gebruiken hem om zichzelf een nieuwe haarstijl aan te meten zonder dat ze daarvoor hun echte haren zouden moet kleuren of afknippen.' Weer anderen hebben behoefte aan een lacewig om medische redenen. 'In de salon komen ook mensen die brandwondplekken ergens op het hoofd hebben, of die haaruitval door alopecia of bijwerkingen van chemotherapie hebben.' Aanvankelijk werden deze levens-echte kapsels alleen in de film-industrie en in het theater gebruikt. In de entertainment-wereld zijn ze dus al heel lang bekend. Onder meer zangeres Lady Gaga en actrice Jada Pinket-Smith, van wie pas bekend is geworden dat ze alopecia heeft, zijn vertegenwoordigsters van deze haar-methode. Ook Hoeve rekent BN'ers tot haar klantenkring, maar kan in verband met de privacy geen namen noemen. De burger in Nederland hoort nu pas wat over de 'hairdo's' die niet van echt haar te onderscheiden zijn, door de sociale netwerken en grote 'influencers' als met name 'socialite' Kim Kardashian.

Hoeve heeft haar haarwerk-bedrijf bijna twintig jaar. Ze is gespecialiseerd in maathaarwerk. 'Onder maathaarwerk kun je alles wat maar met haaraanvullingen te maken heeft, zoals bijvoorbeeld haarstukken en lacewigs, verstaan.' In haar salon laten wekelijks tientallen mensen een lacewig zetten. 'Dat zijn zowel vrouwen als mannen. Wij rekenen mensen die transgender en travestiet zijn, tot onze klanten.' De clientèle is van verschillende komaf. 'Een nieuwe klant legt zijn wensen uit. De uitlegging kan soms gepaard gaan met een foto. Dan bepalen wij wat voor een soort materialen we gaan gebruiken en we bespreken bijvoorbeeld de scheidingen en de haarkleur, zodat het haar later een mooie, natuurlijke kleurschakering krijgt.' 

Voor een op maat gemaakte lacewig moet al gauw minstens duizend euro neergeteld worden. Maar een confectie-variant heb je al vanaf een paar honderd euro. Betalingsregelingen bijvoorbeeld zijn echter mogelijk. In de salon van Hoeve betaal je de helft van de prijs aan en kan de andere helft in twaalf termijnen voldaan worden.

Hoe lang een lacewig meegaat, hangt af van de drager. Hoe vaak zet je hem op? Hoe verzorg je hem? Maar als je dit haar-product goed behandelt, heb je er jarenlang plezier van. Verder heeft de kwaliteit van het haar ook veel met de 'duur' ervan te maken. Met de wig kan iemand hetzelfde doen als met het eigen haar. Je kunt het dus bijvoorbeeld krullen, behandelen met een stijltang en kleuren.

Hoe de lacewig wordt bevestigd aan het hoofd, is voor verschillende mensen verschillend. 'Als een klant zijn eigen haar heeft, kan de lacewig met klemmen daaraan worden vastgemaakt.' Een andere manier is de lacewig als een soort van haarband op te zetten. Dan is er een band in de wig gezet. 'Mensen die geen haar van zichzelf hebben, zetten het bijvoorbeeld vast met speciale, medicinale dubbelzijdige tape. Of je kiest voor een silicone binnenkant. Bij deze manier zit de wig als het ware vastgezogen op je hoofd.'

Je hebt twee soorten lacewigs, te weten: De 'full lace wig' en de 'front lace wig'. Bij 'full lace wigs' bestaat zowel de voor- als de achterkant uit 'kant'. Bij front lace wigs' zit dat enkel aan de voorkant.


Deel dit artikel op Twitter of Facebook!