Live your awesomest life

Wat zou Oprah doen?


Mijn vriend wil alleen maar 'dropshippen'

Sharmaine: Mijn vriend zoekt niet naar werk, omdat hij zegt dat hij het helemaal gaat maken met 'dropshipping'. Dat is een webshop starten en dan andermans producten gaan doorverkopen. Hij is helemaal 'gek gemaakt' door al die jonge, flitsende 'dropshipping'-goeroes op YouTube, die mensen duizenden euro's inkomen per maand beloven. Hij reageert niet op vacatures en gaat niet naar het uitzendbureau.


MAG: Dit kan voor veel mensen verleidelijk en inspirerend zijn. Wat jouw vriend kan doen, is wel degelijk daarmee starten. Maar laat hij dit naast een gewone baan gaan doen. Mocht hij toch die duizenden euro's binnenharken, kan hij altijd nog stoppen met zijn 'offline job'.Mijn hele leven alleen maar benadeeld

Anoniempje: Ik weet niet wat ik verkeerd doe. Ik doe zoveel aardige dingen voor mensen, maar ik ben mijn hele leven bijna alleen maar benadeeld door ze. Hoe kan dat nou?


MAG: Er bestaat het gezegde: 'Wie goed doet, goed ontmoet'. Dat is niet per se waar. Als iemand lief is, kan er van die persoon juist vaak misbruik gemaakt worden door de omgeving. Jij geeft, maar je krijgt niks terug. De balans is bij jou helemaal niet in evenwicht, Anoniempje. Het is 5000-0 voor de 'mensen'. Je doet dingen niet om er wat voor terug te krijgen, maar het is dringend tijd dat jij aan jezelf gaat denken. Ga dingen voor jezelf doen, geef dingen aan jezelf.Hitte is 'funest' voor mij

Pierre: Ik ben 65 jaar en de hitte begint me bijna de das om te doen. Het is deze dagen voor mij echt overleven geworden. Het lijkt wel alsof ik soms bang ben, word van het benauwende.


MAG: De hitte kan dat inderdaad doen. Er zijn helaas senioren aan bezweken. Open ramen helpen niet echt. De hitte blijft binnen. Probeer iets on-orthodox: Ga doodleuk heel lang onder een koude douche staan of zit geruime tijd in een koud bad. Bezit je een 'hottub'? Vul hem met -dit keer- koud water en vertoef er in. Verder kun je in je huis een emmer ijswater bij je houden, waarin je af en toe een washandje of handdoek in dompelt en die vervolgens dan over je lichaam en gezicht laat gaan. Het washandje kun je ook over je mond halen, waar waarschijnlijk het 'benauwende' vandaan komt. Veel succes!Baas drijft mij tot tweede 'burn-out'

Hannelore: 'Mijn baas duldt geen tegenspraak. Ik ben bang dat ik op mijn tweede burn-out afsteven.'


MAG: Hoewel je er geld voor ontvangt, betekent dat nog niet dat je je alles op je werk moet laten welgevallen. Als iets je wezenlijk tegenstaat (omdat het over je lichamelijke of geestelijke grenzen gaat), dan behoor je dat aan te geven bij je werkgever. Wordt het niet opgelost, dan moet je gaan uitkijken naar andere arbeid. Als jij straks weer een burn-out hebt, ben jij de enige die ermee zit. Je bedrijf brengt je wellicht een fruitmand, en dat is het dan.


Street art-artiest Jan Is De Man 'speelt' met een van zijn creaties. Foto: De Jonge Angeliek


Street art in het museum

Banksy is 's werelds meest bekende street art-artiest. Maar aderen doen niet voor hem onder. Die zijn nu te bewonderen in street art en graffiti-museum STRAAT in Amsterdam. 

U ziet ze wellicht wel eens op straat. Muurschilderingen. Deze kunst is nu ondergebracht in een museum, en wel in STRAAT, een street art en graffiti-museum. Het museum aan het NDSM-Plein, huist gevestigde artiesten en aanstormend talent uit binnen- en buitenland. De creaties zijn 'binnen' in het kunstkabinet even groot van formaat als dat ze buiten op straat te zien zijn. 

Er vallen met gemak ruim honderd werken te bekijken. Zo zijn er 'fresco's' van de Utrechtse Jan Is De Man, die 'boekenkasten'  op huizen nationaal en internationaal heeft geschilderd. Dan is er bijvoorbeeld ook nog Davor uit Bosnie, die met spuitbus en verfstift een 'versleten speelkaart' heeft afgebeeld. En Michel Alders, die als jongere graffiti spoot onder de naam: Focus, en heden ten dage schilderijen a la Rembrandt maakt op muren.

Het originele museum heeft door bezoekers-reviews, de titel: Beste Museum Nederland 2021, gekregen.


STRAAT

NDSM-Plein 1

Open: Maandag van 12 tot 18 uur en dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur

https://straatmuseum.com

Foto: Mariette van den Brande

Ken jij deze keuken al?

Niets mis met de Italiaan of de Griek, maar ken jij deze volgende cuisines al?

Nederland en Belgiё huizen talrijke restaurants waar je allerlei multiculturele smaken kunt proeven. MAG bezocht een Australisch, een Maleisisch en een Egyptisch restaurant. 'Ik hoop dat Egyptisch eten populair wordt in Nederland, ik vecht er zeker voor.


Waarom Australisch eten
Het is barbecue-tijd! In plaats van zelf achter de BBQ te staan, kun je het ook voor je laten doen. En waarom dan Australisch eten? Omdat bij het Australische restaurant Southern Cross in het Noord-Hollandse Heemstede, het rooster een belangrijke plaats inneemt. 'Dertien jaar geleden toen wij openden, waren wij een nieuwigheid. Nu zien de mensen in de omgeving ons gewoon als een leuk buurtrestaurant', zegt eigenaar en kok Peter Edwards. 'Als mensen bij ons twee exact dezelfde gerechten bestellen, vraag ik hun altijd om eentje te verwisselen met iets anders van het menu, zodat ze die ook kunnen proeven.' Het is niet de enige eetgelegenheid uit Down Under in Nederland. Zo is in Amsterdam Drovers Dog te vinden met twee filialen. 'De klantenkring bestaat vooral uit oudere mensen die decennia geleden naar Australiё geёmigreerd waren en nu weer teruggekomen zijn. Maar wij hebben ook jongeren die op het punt staan te gaan backpacken, en hier hun afscheidsfeestje houden', vertelt Edwards. Waarom bijvoorbeeld Chinese en Italiaanse restaurants populairder zijn ( en de eerste cuisine heeft zijn uitdagingen ), weet hij niet zeker. 'Wellicht omdat dat gevestigde keukens zijn. Die bestaan al tientallen jaren.' Behalve ge-barbecued wordt er ook geroosterd in de Australische cuisine. Bijvoorbeeld vis, die in de oven gedaan wordt. De producten, zoals vlees, worden ingevlogen en komen per boot. Veel voorkomende ingrediёnten zijn gember en Aziatische groenten. De keuken is een mengelmoes van onder meer Chinese, Griekse en Italiaanse invloeden. Hoewel de originele bewoners de Aboriginals zijn, wordt er pas geregistreerd vanaf de tijd dat de Britten voet op het continent zetten en daar gingen wonen. Daarna volgden de immigranten. Zij hebben hun stempel gedrukt op de Australische eetcultuur.

https://www.southern-cross.nl/

https://www.droversdogheemstedestraat.nl/


Waarom Maleisisch eten
Xavier Hoh, de zoon van de eigenaar van het restaurant Kuala Lumpur, kan gerust een ambassadeur voor het Maleisische eten worden genoemd. Het restaurant dat zich in Antwerpen bevindt, heeft als clientѐle diamantairs die er zaken met hun eigen klanten doen, maar evengoed de 'gewone' Vlaamse familie. Ook in Nederland zijn er enkele Maleisische eetgelegenheden, zoals de restaurants Wau en Kampong Kita. De gasten komen er voor de keuken die een fusion is van de keukens van verschillende Aziatische landen. 'Door de Maleisische handelsroutes heeft het veel invloeden gekend', vertelt Hoh. 'De centrale ligging van het land in Zuidoost-Aziё heeft het eten van het volk gevormd.' Waarom Maleisisch eten, kan Hoh goed uitleggen. 'De Maleisische cuisine is divers en uniek, het lijkt niet op bijvoorbeeld Thais of Chinees eten. Het heeft wat weg van het Indonesische voedsel, maar ook weer niet helemaal.' Een typisch gerecht is er niet. Maar de officiёle nationale schotel is Nasi Lemak, gekookte rijst met kokosmelk. Verder zijn kokos en curry sleutel-ingrediёnten in Maleisische recepten. 'We wokken, stomen, grillen en frituren', zegt Hoh. De eetgelegenheid importeert bestanddelen als kruiden en slaat ook in bij Aziatische supermarkten.

Kuala Lumpur, telefoon: 0032-3-2251433

https://www.kampongkita.nl/

https://www.waurestaurant.nl/


Waarom Egyptisch eten

Falafel kent iedereen. De gefrituurde gekruide balletjes zal menigeen als Israёlisch brandmerken, maar 'het is toch echt een typisch Egyptisch gerecht', beweert Ali Mourad, die eethuis Habibi in Rotterdam leidt. Mourad, die oorspronkelijk uit Egypte komt, verbetert en vertelt verder. 'De Israёlische versie is vervangen door kikkererwten. Wij gebruiken tuinbonen, wat het gerecht luchtig maakt.' En waarom eigenlijk Egyptisch eten? Nou, bijvoorbeeld omdat het Rotterdamse hotel New York een dankbare klant is. De restaurateur levert voor dit hotelbedrijf. 'Ik hoop dat Egyptisch eten populair wordt in Nederland, ik vecht er zeker voor', zegt Mourad. Habibi houdt bijvoorbeeld kookworkshops. In de hoofdstad zetelt restaurant Kosharyko, waar typisch Egyptisch eten, koshari, wordt bereid. En in Vlaanderen is er een etablissement in Brugge en in een ander wordt de Egyptische kaart gecombineerd met de Italiaanse. Mourad opende zijn deuren dertien jaar geleden. Mensen die met Egyptenaren getrouwd zijn of zelf een Egyptische vader of moeder hebben, frequenteren de zaak. De basisingrediёnten in het land van de farao's zijn de ui en het knoflook. Mourad krijgt uit Egypte voedingsmiddelen als komijn en tomatensaus aangeleverd. 'Egyptische bedrijven in Nederland voeren die in.'

https://www.habibi-egyptischespecialiteiten.nl/

https://kosharyko.nl/


Waarom Scandinavisch eten

Melle van der Meulen, concept-ontwikkelaar van GaRD Nordic Kitchen Amsterdam: ´Er zijn weinig tot geen Scandinavische restaurants, maar ik voorzie een grote toekomst voor de keuken, omdat wij biologisch en zonder toevoegingen koken. Mensen zijn op zoek naar een cuisine waar eerlijk wordt gekookt en de producten herkenbaar zijn.´ Een goede reden waarom Scandinavisch te eten? Het zogenoemde 'Scandinavische dieet' spreekt veel mensen nu aan. Het is een voedingspatroon, waaraan vette vis, vezelrijk brood, havermout, rood fruit en veel groenten ten grondslag ligt.   

https://www.gard-nordickitchen.com/nl/amsterdam/


Waarom Eritrees en Ethiopisch eten

Familie Tesfamicael, eigenaar van restaurant Abyssinia in Amsterdam:

´Het aanbod van Eritrese restaurants ligt een stuk lager dan dat van de Chinese en de Italiaanse, maar het aantal groeit in Nederland. Steeds meer mensen leren bijvoorbeeld Eritrea's populairste gerecht Tsebi Derho, een pittige stoofschotel met kip, kennen.' Ethiopisch eten kun je ook in dit restaurant in de hoofdstad. Reden genoeg waarom je maar Eritrees en Ethiopisch moet gaan eten. 

telefoonnummer: 06-14141833Foto: Van Maria Teresa zelf

Maria hoopt met actie haar huis te behouden

Maria Teresa dreigt haar appartement kwijt te raken. Nee, de rondborstige blondine is niet te zien in programma 'Half Holland dakloos', en ze is ook niet het volgende slachtoffer van de wooncrisis. Bij haar speelt wat anders. 'Ik heb een 'kwaal', waardoor ik niet met mensen kan werken.' Dat was nooit een probleem. Teresa deed  al decennia-lang thuis aan 'laptop'-werk'. Ze kon daar prima van rondkomen. 'Maar dat bedrijf is afgelopen 1 januari ermee gestopt.'


Einde oefening

Vervolgens is ze naar de instanties gestapt. 'Van de gemeente waarin ik woon, moest ik een arbeids-medisch belastbaarheidsonderzoek laten doen'. Daar kwam uit dat voor haar alleen maar thuiswerkzaamheden uitgeoefend konden worden. 'Ik zoek nu naarstig naar thuiswerk, maar de spoeling is in die 'branche' natuurlijk 'dun'. Als ik niet snel wat vind, dan is het 'einde oefening'.' Komt ze niet in aanmerking voor wat financiele steun dan misschien? 'Die ontving ik al een tijdje. Dat gaat natuurlijk niet eeuwig zo door. De bedoeling is dat je weer aan het werk gaat.' 

Teresa wil overigens niet al teveel kwijt over de 'kwaal'. 'Ik heb hem nou eenmaal, en ik maak er het beste van.' Daarom kwam ze ook op het idee om te werven voor haar eigen 'fonds': Een huis kopen in het buitenland voor 60.000 euro. Ze is een campagne gestart op GoFundMe, een digitaal platform waar mensen voor anderen of voor zichzelf geld kunnen laten inzamelen. Ze verklaart de ietwat rigoreuze 'oplossing'. 'In sommige landen zijn de huizen goedkoper.' Teresa zegt dat dat een betere optie is dan dakloos in Nederland zijn.  

De URL van de GoFundMe-pagina is: gofund.me/f4f8cc57  Teresa: 'Ik hoop dat als mensen zelf niet kunnen geven, dat ze de pagina dan willen delen met hun familie, vrienden en bekenden'.  


gofund.me/f4f8cc57

Donaties kunnen gedaan worden vanaf: 1 euro.


Lees meer artikelen op: https://magthenetherlands.com


Foto YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=X2VXEiQHgIk&t=122s
 

Een 'instant fix' voor je depressie: ASMR-video's op YouTube.

Heb jij last van een depressie of slapeloosheid? Of ben je vaak gespannen? En misschien heb je dan geen zin om de gang naar de dokter te maken (hoewel dat altijd wordt aangeraden), tabletten te slikken of geld uit te geven aan een cursus om je te helpen te leren 'de-stressen'. Dan is hier misschien een 'instant fix'. Bekijk ASMR-video's op YouTube.

Mensen die fluisteren, met nagels tegen voorwerpen tikken bij een microfoon, mondgeluiden en hand- en vingerbewegingen maken. Deze wellicht zonderlinge activiteiten worden gedaan in video's op YouTube. En de bedoeling van de makers ervan is, om kijkers te laten ontspannen of hen te helpen beter om te gaan met zaken als: depressies, burnouts en slapeloosheid. Het werkt. Filmpjes van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response, zoals deze ontspanningsmethode, gebaseerd op het luisteren van geluiden, feitelijk wordt genoemd), zijn ontzettend populair.  


'Lekker gevoel als bij 'luizen-controle''

De term ASMR staat voor een tintelend, kalmerend gevoel die mensen ervaren als ze een nauwe persoonlijke aandacht van iemand krijgen of van het krijgen van prikkelingen bij het zien of horen van iets bepaalds. Francisca Puch uit Almelo, die deze 'vids' al zo'n elf jaar bekijkt: 'Het is een zelfde gevoel dat je vroeger kreeg als je hoofd op 'luizen' werd gecontroleerd op school.' Anderen vinden de sensatie lijken op iemand die hun haar kamt of make-up bij hen aanbrengt.

De YouTube-kijkers ervaren er een aangenaam gevoel bij, maar het levert hen meer op. Effecten zijn: Kalmerend en zelfs, hebben mensen gemeld: 'Alsof je een 'kalmeringsmiddel' hebt ingenomen'. 

Er zijn verschillende video's hierover. YouTubers varieren in hun 'werkvorm' van: Het knijpen in een spons en noppenfolie in elkaar drukken tot het doen aan een soort van 'rollenspel', waarbij de kijker bijvoorbeeld passagier op een luxe vlucht is en wordt toegesproken door de stewardess of steward in een zoetgevooisde stem of in een tattoo-shop is, waarbij de tattoeerder uitgebreid de ontwerpen met hem of haar doorneemt en zijn of haar arm zachtjes desinfecteert. Hoe verschillend de 'vids' ook mogen zijn, bijna altijd gaan de handelingen gepaard met 'gefluister'. Want dat wekt bij veel mensen die hier vatbaar voor zijn, een aangenaam gevoel op.  

Interesse? Bekijk dan de volgende video's!

Sabrina ASMR https://www.youtube.com/channel/UCG-0nKHK32_7Sevs-N3SPBg

Tingting ASMR https://www.youtube.com/c/TingtingASMR


Lees meer artikelen op: https://magthenetherlands.com