Live your awesomest life

Wat zou Oprah doen?


Mijn vriend wil alleen maar 'dropshippen'

Sharmaine: Mijn vriend zoekt niet naar werk, omdat hij zegt dat hij het helemaal gaat maken met 'dropshipping'. Dat is een webshop starten en dan andermans producten gaan doorverkopen. Hij is helemaal 'gek gemaakt' door al die jonge, flitsende 'dropshipping'-goeroes op YouTube, die mensen duizenden euro's inkomen per maand beloven. Hij reageert niet op vacatures en gaat niet naar het uitzendbureau.


MAG: Dit kan voor veel mensen verleidelijk en inspirerend zijn. Wat jouw vriend kan doen, is wel degelijk daarmee starten. Maar laat hij dit naast een gewone baan gaan doen. Mocht hij toch die duizenden euro's binnenharken, kan hij altijd nog stoppen met zijn 'offline job'.Mijn hele leven alleen maar benadeeld

Anoniempje: Ik weet niet wat ik verkeerd doe. Ik doe zoveel aardige dingen voor mensen, maar ik ben mijn hele leven bijna alleen maar benadeeld door ze. Hoe kan dat nou?


MAG: Er bestaat het gezegde: 'Wie goed doet, goed ontmoet'. Dat is niet per se waar. Als iemand lief is, kan er van die persoon juist vaak misbruik gemaakt worden door de omgeving. Jij geeft, maar je krijgt niks terug. De balans is bij jou helemaal niet in evenwicht, Anoniempje. Het is 5000-0 voor de 'mensen'. Je doet dingen niet om er wat voor terug te krijgen, maar het is dringend tijd dat jij aan jezelf gaat denken. Ga dingen voor jezelf doen, geef dingen aan jezelf.Hitte is 'funest' voor mij

Pierre: Ik ben 65 jaar en de hitte begint me bijna de das om te doen. Het is deze dagen voor mij echt overleven geworden. Het lijkt wel alsof ik soms bang ben, word van het benauwende.


MAG: De hitte kan dat inderdaad doen. Er zijn helaas senioren aan bezweken. Open ramen helpen niet echt. De hitte blijft binnen. Probeer iets on-orthodox: Ga doodleuk heel lang onder een koude douche staan of zit geruime tijd in een koud bad. Bezit je een 'hottub'? Vul hem met -dit keer- koud water en vertoef er in. Verder kun je in je huis een emmer ijswater bij je houden, waarin je af en toe een washandje of handdoek in dompelt en die vervolgens dan over je lichaam en gezicht laat gaan. Het washandje kun je ook over je mond halen, waar waarschijnlijk het 'benauwende' vandaan komt. Veel succes!Baas drijft mij tot tweede 'burn-out'

Hannelore: 'Mijn baas duldt geen tegenspraak. Ik ben bang dat ik op mijn tweede burn-out afsteven.'


MAG: Hoewel je er geld voor ontvangt, betekent dat nog niet dat je je alles op je werk moet laten welgevallen. Als iets je wezenlijk tegenstaat (omdat het over je lichamelijke of geestelijke grenzen gaat), dan behoor je dat aan te geven bij je werkgever. Wordt het niet opgelost, dan moet je gaan uitkijken naar andere arbeid. Als jij straks weer een burn-out hebt, ben jij de enige die ermee zit. Je bedrijf brengt je wellicht een fruitmand, en dat is het dan.


De 9 nieuwste restaurants in Amsterdam

Wordt Amsterdam net zoals New York in de jaren tachtig, met elke week de opening van een nieuw restaurant? Het lijkt er wel op, en we, at MAG, love it! Lees je even mee? De 9 nieuwste eet-etablissementen in Mokum.


1 Mesiba Amsterdam  

Israelische restaurants hebben natuurlijk hun thuishaven in Mokum. Zo is er Mesiba, wat ´feest´ betekent, in de Jordaan. Geniet er van gepaneerde kip, en bekijk en passant de schilderijen die aan de muren hangen. En... het ´signature´-brood van de eetgelegenheid, het donzige kubaneh, moet uiteraard ge-´sampled´ worden.

Adres: Lijnbaansgracht 161


2  Secret garden 

Er is niets teveel gezegd door de uitbaters. In dit restaurant waan je je echt in een tuin, met het overwoekerende 'groen'. In de soort van 'tuinkamer' wordt een 'fusion' van Peruaans en Japans eten geserveerd. Naderhand nog even de voetjes van de vloer? Begeef je dan naar de ook in het pand aanwezige Bar & Lounge, waar DJ's spin that wheel. 

Adres: Reguliersdwarsstraat 38-40


Baro

Tostada´s? Gefrituurde tortillas? Count us in! Verder hebben ze er in dit ´Tulum meets Ibiza´-restaurant in wijk de Baarsjes ook taco´s. Wat er ook niet te versmaden is: Oesters met een toefje mezcal-schuim erop.  

Adres: Postjesweg 1


4 Poppy's 

Dochter van oud-voetballer Orlando en zijn vrouw Quinty Trustfull, Moise, is mede-compagnon van dit restaurant. Je kunt er gerechten delen, als bijvoorbeeld: Zalm tataki en er fingerfood, te weten: Japanse dumplings, verorberen.

Adres: Lutmastraat 99


5 Miami burger 

Miami Burger opent nu ook zijn deuren in Mokum. Er zijn al honderden filialen in de wereld, waar ze werken met plantaardige burgers. Behalve burgers, heeft het restaurant met het fastfood-achtige slash jaren vijftig diner-interieur, ook gerechten. Heb je zin in een snack van ze, maar zijn ze net gesloten? Not to worry! Ze gaan hun eetproducten ook in de supermarkten leggen. 

Adres: Leidsekruisstraat 10hs


6 Chez Nina

Dit restaurant draagt de naam van chefkok en bestseller-schrijfster uit Zweden,: Nina Olsson. Ze zwaait de scepter over een brasserie, maar niet zoals je die kent: Het is zwaar ge-update en de eetgelegenheid is tevens een zogenoemde food-lifestyleboutique. En dit klinkt heel gezellig en Scandinavisch: Vanaf half december heeft het restaurant een 'winter feast menu'.  

Adres: Van Limburg Stirumplein 10 A


7 Veganees

Hier is het 'duurzaamheid' wat de klok slaat. Je vindt het terug zelfs in het interieur. De vloer waar je op loopt bijvoorbeeld, is van bamboe. Qua eten is het dus 'veganees'. Denk aan: Gestoomde broodjes, tofu en kokossoep.

Adres: Eerste Constantijn Huygenstraat 45


8 Hidden Amsterdam

Restaurants met de Franse cuisine zijn in de vergetelheid geraakt. Maar bij Hidden Amsterdam (en inderdaad verborgen:  namelijk in het Olympisch stadion), bezorgen ze de gast een ervaring op culinair gebied om niet snel te vergeten. Het is een fine dining-restaurant met zeer luxe interieur. Eet er 7 gangen-menu´s met waaronder bijvoorbeeld: Eekhoorntjesbrood en foie gras.

Adres: Olympisch stadion 35


9 Strada

Laten we wel wezen: There is no such thing as Italiaans streetfood. Het verschijnsel van authentieke streetfood vindt je enkel in Aziatische landen. Maar als het om eten gaat, zijn we bij MAG, vergevensgezind. En... zou dit een nieuwe hit kunnen worden? Je eet er rechthoekige pizza's (pizza al taglio). Verder krijg je er vers gezette ristretto's.

Adres: Termini 171

De spa op de foto, komt niet in het artikel voor. Flickr, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) 

De 7 leukste spa's van Nederland

Met die hevige regenval en windstoten van de laatste tijd, is 'bubbelen' in een warme jacuzzi wel heel erg uitnodigend. Dus waarom niet naar een lekkere spa? MAG brengt je de zeven leukste van Nederland.


1 Thermen Bussloo

In provincie Gelderland, en wel in het plaatsje Voorst, is Thermen Bussloo https://www.thermenbussloo.nl/ gevestigd. Het staat bekend als een van de meest exclusieve spa's van het land. Er zijn er verscheidene baden, sauna's en ruimtes om te relaxen. U kunt er ook terecht voor een massage of een workshop als:  'Ademretreat, regie over je leven'. Thermen Bussloo beschikt ook over een bad, dat eruitziet als een Mexicaanse 'cenote', een klein (ondergronds) waterparadijs die veel in Mexico te vinden zijn.  


2 Elysium

In het Zuid-Hollandse Bleiswijk zit sauna- en wellnessresort Elysium https://elysium.nl/ . U kunt daar heerlijk tot uzelf komen in de vele sauna's, er drijven in het zoutbad of er u laten masseren. Er zijn ook -heel intrigerend- 'wellness-rituelen'. Dan ontvangt u een complete dag vol wellness, met rustgevende geluiden en unieke geuren. Voor mensen die in Elysium niet helemaal uit de kleren willen, is er elke maandag en de laatste donderdag van de maand de zogenoemde 'badkleding-dag'. 


3 Thermae 2000

Het al meer dan drie decennia oude https://www.thermae.nl/ Thermae 2000 in Limburg, heeft onlangs de titel 'Netherlands' best wellness retreat' in de wacht gesleept bij de Best Spa Awards 2022. Thermae 2000, dat heerlijk in de bossen ligt, is tevens de grootste spa in de regio. Zo groot dat een dag daar vertoeven eigenlijk niet voldoende is. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn, want er is een aangrenzend 4-sterren wellness hotel. U kunt dus in uw badjas van uw kamer lekker naar de spa kuieren. Geniet in deze wellness van opgietingen en baden, terwijl u daarbij uitkijkt over het Limburgse heuvellandschap.


4 De Veluwse Bron

Dit spa-resort https://veluwsebron.nl/ op de Veluwe heeft alleen al twintig sauna's. Het is hier dus ook erg uitgestrekt. Bereidt u voor om wat de sauna's betreft, 'out of the box' te gaan, want er is een stoomgrot en een lavendel-sauna. Verder is er ook een specifiek heteluchtbad daar, dat ietwat 'medisch' werkt. De methode die wordt gehanteerd, zou een positief effect op de luchtwegen hebben. Wellicht kan het mensen met astma helpen. U kunt er ook terecht voor beauty-behandelingen en massages, als de Indiase hoofdmassage. Die behandeling is er om hoofd, nek en schouders te ontspannen. Deze massage zou pijn en stijfheid verlichten en stress laten verminderen.


5 Thermen Soesterberg

Thermen Soesterberg https://www.thermensoesterberg.nl/ in Soesterberg heeft verschillende baden, sauna's, tuinen en ook nog eens een restaurant en een hotel. Het biedt er, wat ze noemen,: 'belevenisprogramma's. Programma's waarbij u 'even uit uw hoofd en weer in uw lichaam zit', zegt de website. Het reikt u positieve energie, balans en een ontspannen gevoel aan. Erg leuk bij dit wellness-oord is ook het zogenoemde 'Sauna Theater'. U wordt daar door acteurs 'entertaind', terwijl u er opgietingen krijgt.    


6 Fort Resort Beemster

Onder de rook van Amsterdam ligt Fort Resort Beemster https://www.fortresortbeemster.nl/ . In vervlogen tijden was dit spa- en wellness oord een fort, vandaar de naam. Faciliteiten die u er kunt vinden, zijn bijzonder. Wat dacht u van bijvoorbeeld een sauna met zoutstenen uit het Himalaya-gebergte? Of ontspannen in een kruidenbad? Wellicht wilt u er een rozenritueel ondergaan? Het is er eco-vriendelijk en het heeft ook een hotel en een restaurant. In de eetgelegenheid worden de gerechten geserveerd met biologische ingredienten uit de Beemster zelf. 


7 Zuiver Amsterdam

Deze hotel en wellness-gelegenheid https://zuiveramsterdam.nl/ ligt aan de rand van het Amsterdamse Bos, en boogt op 13.000 m2 aan wellness, sauna en ontspanning. Relax lekker in de whirlopool of ervaar de aroma's, rustgevende kleuren en het warme water in de aromabaden. Maak uw keuze uit munt-, eucalyptus-, of melisse- aromabaden. Ook bij Zuiver Amsterdam hoeft u niet per se 'poedeltjenaakt'. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn er tevens hier badkleding-dagen.   


Foto: Linnaea Mallette, license: CC0 Public Domain

Top 5 airbnb's op                        Hawai

Wil je ontsnappen aan de kou van de komende winter in Nederland? Waarom dan niet naar Hawai gaan, waar het warm all year round is? Hawai is een tropisch paradijs van de kust van de Verenigde Staten af, waar je zou kunnen 'eiland-hoppen' met Oahu, Maui, Kona, Lanaii, Kauai en Molokai. Alle eilanden bieden je hun eigen onderscheidende ervaringen. 

Hawai is een kado van Moeder Natuur, dat je maar blijft verbazen met natuurlijke dimensies in verschillende vormen. Van woeste kliffen aan zee, vulkanische bergen, golvend neerstortende watervallen tot aan smaragdgroene valeien en kristalheldere stranden. 

Maar voordat je voet aan wal van dit eiland zet, om deze geweldige landschappen te verkennen, brengen we je eerst wat airbnb's, weggestopt in het hart van dit heerlijke oord. Maak je klaar om de avontuurlijke 'ik' in jezelf vrij te laten, als je deze fantastische top-airbnb's ontdekt. 


1 Dreamy Tropical Treehouse

Laat deze accomodatie in de plaats Mountain View, die bestaat uit rode 'sintel', je verwondering opwekken. Het is een dromerige boomhut (!), die genesteld is op de top van een baldakijn van lokale bloemen. Deze unieke woud-ontsnapping laat je lekker ontspannen in het hart van weelderig 'groen', als je naar je 'stukje hemel' via een valluik gaat. Opwindend, niet? Dit is de meest eco-vriendelijke airbnb die je maar kunt hebben in de jungle-locatie. Het werkt met zonne-energie, heeft regenwater-opvang en natuurlijk licht dat door de kamers komt. Zo ervaar je als bezoeker een ultieme manier van leven zonder gas, elektriciteit en water.

Via het valluik kom je op een veranda terecht, die je meteen een 360 graden-uitzicht op de jungle geeft en daarna bereik je via twee glazen deuren de slaapkamer. De details van bamboe, kastruimte, het jaren 70-behang en het witte linnen, geven de ruimte een minimalistische elegantie. Er is een kastje gevuld met koffie en snacks. Dichtbij de kast vindt je een van de meest interessante gedeeltes, namelijk: De badkamer met ramen met jaloezieen en een douche waarvan het water van het neerstortende regenwater komt. Verder: Een aanrecht van steen en een toiletpot dat het principe van eco, zogenoemde 'grijs water' (huiselijk water dat is geproduceerd van gerecycled water van o.m. wasgoed-water), hanteert. De gastvrouw van deze airbnb is Kristie. Je overnacht er voor 300 dollar per nacht.


2 Beachfront Yurt bij Sunset beach

Als je een fris briesje aan zee, gecombineerd met tropische vergezichten ambieert, check dan het gezellige Beachfront Yurt Airbnb aan Sunset beach, gelegen aan de noordkust, uit. Dit vakantie-huurhuis, geinspireerd door de natuur zelf, heeft muren van houten latwerk, houten balken en een koepelplafond dat gecreeerd is met de details van een authentieke Mongolische tent. Stel jezelf voor dat je wegdoezelt op een comfortabel bed, geaccentueerd met het uitzicht op de sterren vanuit het glazen raam. Er is een kitchenette en een buitendek, om zo ook de rimpelingetjes van de golven van de zeekust te kunnen aanschouwen.

Wil je de 'waves' van naderbij aanschouwen? Begeef je in Oahu's voorspoedige strand-gemeenschap, bekijk de surf-concurrentie in de Pipeline, terwijl je er een stukje Haupia-cake van Ted's bakery of een kommetje acai verorbert van fel-geel hutje Sunrise Shack. De, in bohemian-stijl yurt, wordt ge-'host' door Cassandra. Je kunt er vertoeven voor 250 dollar per nacht.


3 Peaceful Rainforest Treehouse Retreat

Deze airbnb zonder gas en elektriciteit, is een vredig heiligdom in het epicentrum van de natuur, omgeven door verscheidene tinten van groen flora. Je komt dit weelderige paradijs binnen via een kronkelende inrit van houtschilfers en grind, met inheemse bloemen, varens en palmbomen die de weg omzomen. Je zult ook standbeelden van god Ganesh en Boeddha vinden, die je beschermen op weg naar de boomhut.

Deze boomhut-toevlucht wordt gewaardeerd om zijn open lucht-ontwerp en twee deks waar open lucht en binnenshuis met elkaar vervlochten worden. Dit creeert zo een hypnotiserend effect.

benedendeks

Je ontdekt het ultieme 'zen', als je benedendeks van de boomhut wordt begroet door een ruim twee meter groot Balinees dagbed, een paar stoelen, een halve tafel en een gedeelte, opgezet met snacks, thee en koffie. Het is een plekje waar je lekker opgekruld met een boek gaat zitten, naar wat muziek luistert of geniet van het adembenemende uitzicht buiten. Tegenover het zitgedeelte is een douche en  badkamer, die van elkaar gescheiden worden door schuurdeuren. Het water van de douche komt van de regen en van zonne-energie. Er is propaan-verwarming op aanvraag. Tegenover de douche-kamer is de badkamer, met muren van bamboe, en een wasbak van koa-hout, toilettafel en zijn er dierproefvrije toilet-artikelen.

bovendeks

Er zijn twee gescheiden trappen om bovendeks te komen. Boven is bedekt met een doorzichtig baldakijn en er is een atmosfeer aanwezig om het regenwoud-uitzicht in je op te nemen. De gezellige rieten stoelen en het voetenbankje stellen je in staat te ontspannen in deze gelukzalige sfeer met bijna twee meter hoge Hapu'u-varens en Koa-, Ohia- en guave-bomen die hoog boven je uittorenen. De slaapkamer geeft je een luchtig gevoel met een comfortabele 'hoogslaper', ruim twee meter hoge plafonds, drie erkers van 2.40 cm bij 1.20 cm en ramen in kathedraal-stijl met panoramisch regenwoud-uitzicht. Breng de nacht door met het luisteren naar het concert van Coqui-kikkers, hagedissen, gekko's en Jackson's chameleons. Je kunt ook wat lokale vogels 'spotten', zoals de zangvogel met zwart bekje, de apapane, de bedreigde uil-soort Pueo (moge de Goden zegenen), de met een zalmkleurig bekje behepte vogel, I'iwi en de groen-gele Amakihi in de omgeving.


4 Adorable Garden Gingerbread House

Deze schattige tuin-'gingerbread' airbnb is een verbouwd huisje uit de jaren dertig van de vorige eeuw, waar muzikaal icoon Jimi Hendrix nog eens verbleef om de film Rainbow Bridge op te nemen. Deze airbnb is een studio met alle voorzieningen, zoals: Een kitchenette, koelkast, koffiezetapparaat en een kookplaat. Het heeft een ruime badkamer met een betegelde douche en ontzettend hoge ramen, die uitzien op het weelderige groen buiten, zo een bonus zijnde voor de gasten. Verder is er een queensize bed met lampjes, kastjes en gordijnen en een kleedje in het midden van de kamer, die bijdraagt aan de warmte van de ruimte. Ook de halve tafel met twee stoelen en een ottomaanse bank in de hoek om lekker op te loungen, maken het allemaal de ultieme plek om te relaxen. De gastvrouw van dit hele landgoed is : Eve. Je kunt er verblijven voor 232 dollar per nacht.


5 The Phoenix House op Volcanic Field

Als je het aandurft om in de nabijheid van vulkanisch gebied te zijn, dan is deze voor jou. Wordt wakker en wees verrast door de uitzichten die van een andere wereld lijken met de vulkanische lava-velden, zoals die nergens anders te zien zijn. Deze airbnb, die door oprichter van een boomhut-bedrijf Will Beilharz, is ontworpen, staat aan de voet van de meest actieve volkaan ter  wereld. Het heet Phoenix, naar de mythische vogel, die herrijst uit zijn eigen as. De airbnb valt op door zijn mix van industriele en landelijke decors, als: Stalen kuip-aanrechten, stoel, tafel, trap, deuren en ramen. Vanuit de slaapkamer boven zie je de kleurrijke oceaan, die de schilderachtige vergezichten buiten complementeren. De airbnb is heel 'handig' gelegen bij de Kehena Black Sand Beach, de luchthaven van Hilo en de macadamianoot-boerderij. Van deze gedurfde, maar toch traditionele ruimte is Jade de gastvrouw. Een verblijf hier kost 394 dollar per nacht. 

Geschreven door internationale medewerkster Puloma B.  

https://mavericksontheloose.wordpress.com/


Foto: Petr Kratochvil, CC0 Public Domain

De vijf goedkoopste skioorden in Europa

Alles wordt maar duurder, maar soms wilt u zich bepaalde dingen toch ook niet ontzeggen. Skieen bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er plaatsen in Europa waar er op de lange latten staan, nog te doen is voor de beurs. 

1 Vasilitsa, Griekenland (36 euro)

Nee, MAG maakt geen grapje. In het zonovergoten Griekenland kan toch geskied worden. En daar is ook nog eens het goedkoopste skioord te vinden. Het draagt de naam Vasilitsa en bevindt zich in het noorden van het land. Op een hoogte van 2249 meter, heeft het 16 pistes en trekt het ieder jaar zo'n 60.000 skiers. Vasilitsa heeft een totale lengte aan pistes van 22 kilometer en het is het grootste gedeelte van het jaar geopend. In dit skigebied zijn er zeven liften, inclusief kinderliften. Het is dus echt een plaats om met het gezin naartoe te gaan. Ook heeft het sommige off-piste routes.  

2 Gresse en Vercors (Frankrijk) (38 euro)

Voor de goedkoopste ski-ervaring in Frankrijk moet je in de Franse Alpen zijn, en specifieker gezegd: Vercors en Gresse. Deze skigebieden, die dichtbij Grenoble liggen, zagen het levenslicht  in de jaren zestig van de vorige eeuw. Op het moment tellen deze stations 26 pistes (waarvan er negen voor 'beginners' zijn), die liggen in een gebied met een lengte van 20 kilometer. De plaatsen hebben prachtige uitzichten op het gebergte van de Vercors en de bergen zelf zijn indrukwekkend.

3 Seyne - Le grand Puy (39 euro)

Ook in Frankrijk gelegen, is skioord: Seyne-Le grand Puy. Dit gebied is iets kleiner en ligt op de berggrens tussen Frankrijk en Italie. Hier is 22 kilometer aan skipistes, waar families en vriendengroepen komen. Het heeft vijf liften, die zich in een gebied van 170 hectare bevinden. In deze plaats zal zowel 'professional' als 'beginner' zich thuis voelen. Seyne - Le grand Puy heeft namelijk een groene piste, twee blauwe, vijf rode en drie zwarte pistes.  

4 Autrans - La Sure (39 euro)

De derde in Frankrijk die goed is voor de smalle beurs, is skigebied Autrans- La Sure. Ook dit gezinsvriendelijke station ligt in de buurt van Grenoble, en biedt de skier en snowboarder 20 kilometer aan piste op meer dan 1200 meter hoogte. Hier is het ook goed toeven voor zowel beginners als gevorderden. Bezoekers kunnen hier doorgaans vanaf november tot zo begin april terecht. De openingstijden zijn dan van 9 tot 17 uur. Dat kan verschillen in verband met feestdagen en weersomstandigheden.

5 Artouste - Laruns (40 euro)

Frankrijk mag wat skien betreft, gerust de financiele tegenhanger van bijvoorbeeld Oostenrijk genoemd worden. Het land heeft een van de goedkoopste skigebieden op het Europese continent. Artouste - Laruns ligt in de Franse Pyreneeen. Het skigebied, wat op 2000 kilometer hoogte ligt, heeft verschillende activiteiten voor de bezoeker. Zo kun je er bijvoorbeeld de attractie: 'het gele treintje', nemen om door de bergen te trekken. Vanaf deze ski-plaats kun je over een opzienbarend dal uitkijken en de schitterende uitzichten in je opnemen.

Alles is de gemiddelde prijs per persoon per dag in zowel het hoog- als het laagseizoen voor de skipas en de accomodaties.


De locatie op de foto, komt niet in het artikel voor. Foto: Bert Kaufmann, Attribution-ShareAlike 2.0 Generic, CC BY-SA 2.0

De 10 leukste schaatsbanen van Nederland

Schaatsen hoort net zoals fietsen, bij Nederland. En het ultieme schaats-seizoen is natuurlijk nu aangebroken. Als het kon qua vries-temperaturen, was het bevroren 'watertje' (mits goedgekeurd door de autoriteiten) bij jou in de buurt ook prima geweest. Maar omdat we echt 'ijs' moeten ontberen, wijkt MAG uit naar tien van de leukste schaatsbanen van Nederland. 


1 Schaatsbaan om de Goudse kerk

De Goudse schaatsbaan https://goudseijsbaan.nl/ was er twee jaar achter elkaar niet. Nu kun je weer van 21 december 2022 t/m 15 januari 2023 baantjes trekken om de Goudse Kerk. Wat maakt het hier winters 'cozy'? De prachtige bouwwerken en de kerstversiering. 

2 Magisch Maastricht

Zak af naar het Zuiden (als je daar tenminste niet al woont) en bezoek https://www.bezoekmaastricht.nl/magisch-maastricht Het nationaal bekende plein Vrijthof is van 1 t/m 30 december een heus winterparadijs, met gezellige chalets en een reuzenrad. De schaatsbaan is er dit jaar overdekt. De 'baan' is open van maandag t/m donderdag van 10 uur 's morgens tot twaalf uur 's nachts en in het weekend van 10 uur tot 1 uur.

3 Winter Village Laren

Ook in het Gooi is het goed toeven met de ijzers onder in de winter. Daar is tot 8 januari a.s. Winter Village Laren. Deze schaatsbaan boogt op een omtrek van 450 vierkante meter en leuke kersthuisjes. En zijn we ineens in Oostenrijk beland? Na het schaatsen is er voor de bezoekers namelijk gluhwein en kaasfondue. Winter Village Laren is maandag, dinsdag en donderdag open van 15 uur tot 21 uur, op woensdag van het middaguur tot 18.30 uur, en in het weekeinde van 12 uur tot 21 uur. 

Adres: De Brink, Laren 

4 Scheveningen

Nee, dit keer zijn we niet in Scheveningen om te 'badderen'. We togen naar het ijs van Cool Event https://www.cooleventscheveningen.nl/ Het Kurhausplein is dan t/m 22 januari 2023 het toneel van ijssculpturen, een silent disco en bezoekers op de overdekte ijsbaan van ruim 400 vierkante meter. Er zijn verder versierde bomen, gezellige restaurants en de prachtige 'view' op het historische Kurhaus. Dit event is elke dag van 9 uur tot 22 uur geopend. 

5 Leiden 

Een drijvende ijsbaan als schaatsbaan? That's something else! Maar in Leiden is het toch echt mogelijk. Op rivier de Nieuwe Rijn ben je aan het drijven, als je schaatst op de schaatsbaan. En dat kan hier https://drijvendeijsbaanleiden.nl/ tot 8 januari 2023. De ijsbaan heeft tevens een leuke chalet, waar je voor een lekker warm kopje chocolademelk met slagroom terecht kan. Deze unieke ijsbaan is open van maandag t/m zondag tussen 9 en 22 uur. 

6 Haarlem

Het grappige is dat deze schaatsbaan https://ijsbaanhaarlem.nl/ best wel lang open is. Van oktober tot maart kun je hier schaatslessen nemen, of er 'vrij' komen schaatsen. 'Shorttrackers' zijn er ook welkom. En... de steeds bekendere sport, 'curling', kan hier ook bedreven worden.  

7 Jaap Eden Schaatsbaan 

Bij de Jaap Eden Baan https://www.jaapeden.nl/ in de hoofdstad, zit je goed als je het schaatsen wilt leren als een professional. Er zijn hier dan ook heuse beroepsschaatsers te vinden. Maar anderen kunnen gerust zijn. Beginners delen de baan ook. 

8 ICE Amsterdam

Nog een andere in Amsterdam. Deze is op het Museumplein. Tijdelijk (van 12 november tot 5 februari 2023) is hier ICE Amsterdam https://iceamsterdam.nl/  's Avonds geeft deze ijsbaan zeker een romantische aanblik, met het Rijksmuseum op de achtergrond. Ook hier is een 'silent disco' en je kunt er ijshockeen. Na 'fun' op de baan, kun je naderhand jezelf verwennen met een glaasje gluhwein of een warme chocolademelk.    

9 Rotterdam

In de Havenstad vindt je de grootste schaatsbaan van het land. Schaatsbaan Rotterdam https://www.schaatsbaanrotterdam.nl/ heeft deze 'geloofsbrief, omdat het een 400 meter-lange tunnel heeft. Verder heeft het een 'cute' baan, die verlicht is met een regenboog en die een lengte van 1600 meter heeft. Hier worden wel eens events georganiseerd, als curling-toernooien. Er is ook een zogenoemd Winterplein, waar hapjes verkrijgbaar zijn. De baan is van maandag t/m donderdag van acht tot tien uur 's avonds geopend, op vrijdag en zaterdag van 8 tot 23 uur en op zondag van zeven uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. De 'funbaan' (met de regenboog-verlichting) is van zondag tot en met donderdag van 9 tot 22 uur en op vrijdag en zaterdag van 9 uur tot 23 uur open.  

10 Het Amsterdamse Winterparadijs

And last but not least, is er nog een leuke schaatsbaan in RAI Amsterdam. Tot en met 1 januari 2023 is het conferentiecentrum omgedoopt tot Amsterdams Winterparadijs https://www.hetamsterdamsewinterparadijs.nl/ 

Er zal de ijsbaan zijn, en een ijsracetrack. De baan is elke dag open tussen 9 en 22 uur. 

Street art-artiest Jan Is De Man 'speelt' met een van zijn creaties. Foto: De Jonge Angeliek


Street art in het museum

Banksy is 's werelds meest bekende street art-artiest. Maar anderen doen niet voor hem onder. Die zijn nu te bewonderen in street art en graffiti-museum STRAAT in Amsterdam. 

U ziet ze wellicht wel eens op straat. Muurschilderingen. Deze kunst is nu ondergebracht in een museum, en wel in STRAAT, een street art en graffiti-museum. Het museum aan het NDSM-Plein, huist gevestigde artiesten en aanstormend talent uit binnen- en buitenland. De creaties zijn 'binnen' in het kunstkabinet even groot van formaat als dat ze buiten op straat te zien zijn. 

Er vallen met gemak ruim honderd werken te bekijken. Zo zijn er 'fresco's' van de Utrechtse Jan Is De Man, die 'boekenkasten'  op huizen nationaal en internationaal heeft geschilderd. Dan is er bijvoorbeeld ook nog Davor uit Bosnie, die met spuitbus en verfstift een 'versleten speelkaart' heeft afgebeeld. En Michel Alders, die als jongere graffiti spoot onder de naam: Focus, en heden ten dage schilderijen a la Rembrandt maakt op muren.

Het originele museum heeft door bezoekers-reviews, de titel: Beste Museum Nederland 2021, gekregen.


STRAAT

NDSM-Plein 1

Open: Maandag van 12 tot 18 uur en dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur

https://straatmuseum.com

Foto: Mariette van den Brande

Ken jij deze keuken al?

Niets mis met de Italiaan of de Griek, maar ken jij deze volgende cuisines al?

Nederland en Belgiё huizen talrijke restaurants waar je allerlei multiculturele smaken kunt proeven. MAG bezocht een Australisch, een Maleisisch en een Egyptisch restaurant. 'Ik hoop dat Egyptisch eten populair wordt in Nederland, ik vecht er zeker voor.


Waarom Australisch eten
Het is barbecue-tijd! In plaats van zelf achter de BBQ te staan, kun je het ook voor je laten doen. En waarom dan Australisch eten? Omdat bij het Australische restaurant Southern Cross in het Noord-Hollandse Heemstede, het rooster een belangrijke plaats inneemt. 'Dertien jaar geleden toen wij openden, waren wij een nieuwigheid. Nu zien de mensen in de omgeving ons gewoon als een leuk buurtrestaurant', zegt eigenaar en kok Peter Edwards. 'Als mensen bij ons twee exact dezelfde gerechten bestellen, vraag ik hun altijd om eentje te verwisselen met iets anders van het menu, zodat ze die ook kunnen proeven.' Het is niet de enige eetgelegenheid uit Down Under in Nederland. Zo is in Amsterdam Drovers Dog te vinden met twee filialen. 'De klantenkring bestaat vooral uit oudere mensen die decennia geleden naar Australiё geёmigreerd waren en nu weer teruggekomen zijn. Maar wij hebben ook jongeren die op het punt staan te gaan backpacken, en hier hun afscheidsfeestje houden', vertelt Edwards. Waarom bijvoorbeeld Chinese en Italiaanse restaurants populairder zijn ( en de eerste cuisine heeft zijn uitdagingen ), weet hij niet zeker. 'Wellicht omdat dat gevestigde keukens zijn. Die bestaan al tientallen jaren.' Behalve ge-barbecued wordt er ook geroosterd in de Australische cuisine. Bijvoorbeeld vis, die in de oven gedaan wordt. De producten, zoals vlees, worden ingevlogen en komen per boot. Veel voorkomende ingrediёnten zijn gember en Aziatische groenten. De keuken is een mengelmoes van onder meer Chinese, Griekse en Italiaanse invloeden. Hoewel de originele bewoners de Aboriginals zijn, wordt er pas geregistreerd vanaf de tijd dat de Britten voet op het continent zetten en daar gingen wonen. Daarna volgden de immigranten. Zij hebben hun stempel gedrukt op de Australische eetcultuur.

https://www.southern-cross.nl/

https://www.droversdogheemstedestraat.nl/


Waarom Maleisisch eten
Xavier Hoh, de zoon van de eigenaar van het restaurant Kuala Lumpur, kan gerust een ambassadeur voor het Maleisische eten worden genoemd. Het restaurant dat zich in Antwerpen bevindt, heeft als clientѐle diamantairs die er zaken met hun eigen klanten doen, maar evengoed de 'gewone' Vlaamse familie. Ook in Nederland zijn er enkele Maleisische eetgelegenheden, zoals de restaurants Wau en Kampong Kita. De gasten komen er voor de keuken die een fusion is van de keukens van verschillende Aziatische landen. 'Door de Maleisische handelsroutes heeft het veel invloeden gekend', vertelt Hoh. 'De centrale ligging van het land in Zuidoost-Aziё heeft het eten van het volk gevormd.' Waarom Maleisisch eten, kan Hoh goed uitleggen. 'De Maleisische cuisine is divers en uniek, het lijkt niet op bijvoorbeeld Thais of Chinees eten. Het heeft wat weg van het Indonesische voedsel, maar ook weer niet helemaal.' Een typisch gerecht is er niet. Maar de officiёle nationale schotel is Nasi Lemak, gekookte rijst met kokosmelk. Verder zijn kokos en curry sleutel-ingrediёnten in Maleisische recepten. 'We wokken, stomen, grillen en frituren', zegt Hoh. De eetgelegenheid importeert bestanddelen als kruiden en slaat ook in bij Aziatische supermarkten.

Kuala Lumpur, telefoon: 0032-3-2251433

https://www.kampongkita.nl/

https://www.waurestaurant.nl/


Waarom Egyptisch eten

Falafel kent iedereen. De gefrituurde gekruide balletjes zal menigeen als Israёlisch brandmerken, maar 'het is toch echt een typisch Egyptisch gerecht', beweert Ali Mourad, die eethuis Habibi in Rotterdam leidt. Mourad, die oorspronkelijk uit Egypte komt, verbetert en vertelt verder. 'De Israёlische versie is vervangen door kikkererwten. Wij gebruiken tuinbonen, wat het gerecht luchtig maakt.' En waarom eigenlijk Egyptisch eten? Nou, bijvoorbeeld omdat het Rotterdamse hotel New York een dankbare klant is. De restaurateur levert voor dit hotelbedrijf. 'Ik hoop dat Egyptisch eten populair wordt in Nederland, ik vecht er zeker voor', zegt Mourad. Habibi houdt bijvoorbeeld kookworkshops. In de hoofdstad zetelt restaurant Kosharyko, waar typisch Egyptisch eten, koshari, wordt bereid. En in Vlaanderen is er een etablissement in Brugge en in een ander wordt de Egyptische kaart gecombineerd met de Italiaanse. Mourad opende zijn deuren dertien jaar geleden. Mensen die met Egyptenaren getrouwd zijn of zelf een Egyptische vader of moeder hebben, frequenteren de zaak. De basisingrediёnten in het land van de farao's zijn de ui en het knoflook. Mourad krijgt uit Egypte voedingsmiddelen als komijn en tomatensaus aangeleverd. 'Egyptische bedrijven in Nederland voeren die in.'

https://www.habibi-egyptischespecialiteiten.nl/

https://kosharyko.nl/


Waarom Scandinavisch eten

Melle van der Meulen, concept-ontwikkelaar van GaRD Nordic Kitchen Amsterdam: ´Er zijn weinig tot geen Scandinavische restaurants, maar ik voorzie een grote toekomst voor de keuken, omdat wij biologisch en zonder toevoegingen koken. Mensen zijn op zoek naar een cuisine waar eerlijk wordt gekookt en de producten herkenbaar zijn.´ Een goede reden waarom Scandinavisch te eten? Het zogenoemde 'Scandinavische dieet' spreekt veel mensen nu aan. Het is een voedingspatroon, waaraan vette vis, vezelrijk brood, havermout, rood fruit en veel groenten ten grondslag ligt.   

https://www.gard-nordickitchen.com/nl/amsterdam/


Waarom Eritrees en Ethiopisch eten

Familie Tesfamicael, eigenaar van restaurant Abyssinia in Amsterdam:

´Het aanbod van Eritrese restaurants ligt een stuk lager dan dat van de Chinese en de Italiaanse, maar het aantal groeit in Nederland. Steeds meer mensen leren bijvoorbeeld Eritrea's populairste gerecht Tsebi Derho, een pittige stoofschotel met kip, kennen.' Ethiopisch eten kun je ook in dit restaurant in de hoofdstad. Reden genoeg waarom je maar Eritrees en Ethiopisch moet gaan eten. 

telefoonnummer: 06-14141833Foto: Van Maria Teresa zelf

Maria hoopt met actie haar huis te behouden

Maria Teresa dreigt haar appartement kwijt te raken. Nee, de rondborstige blondine is niet te zien in programma 'Half Holland dakloos', en ze is ook niet het volgende slachtoffer van de wooncrisis. Bij haar speelt wat anders. 'Ik heb een 'kwaal', waardoor ik niet met mensen kan werken.' Dat was nooit een probleem. Teresa deed  al decennia-lang thuis aan 'laptop'-werk'. Ze kon daar prima van rondkomen. 'Maar dat bedrijf is afgelopen 1 januari ermee gestopt.'


Einde oefening

Vervolgens is ze naar de instanties gestapt. 'Van de gemeente waarin ik woon, moest ik een arbeids-medisch belastbaarheidsonderzoek laten doen'. Daar kwam uit dat voor haar alleen maar thuiswerkzaamheden uitgeoefend konden worden. 'Ik zoek nu naarstig naar thuiswerk, maar de spoeling is in die 'branche' natuurlijk 'dun'. Als ik niet snel wat vind, dan is het 'einde oefening'.' Komt ze niet in aanmerking voor wat financiele steun dan misschien? 'Die ontving ik al een tijdje. Dat gaat natuurlijk niet eeuwig zo door. De bedoeling is dat je weer aan het werk gaat.' 

Teresa wil overigens niet al teveel kwijt over de 'kwaal'. 'Ik heb hem nou eenmaal, en ik maak er het beste van.' Daarom kwam ze ook op het idee om te werven voor haar eigen 'fonds': Een huis kopen in het buitenland voor 60.000 euro. Ze is een campagne gestart op GoFundMe, een digitaal platform waar mensen voor anderen of voor zichzelf geld kunnen laten inzamelen. Ze verklaart de ietwat rigoreuze 'oplossing'. 'In sommige landen zijn de huizen goedkoper.' Teresa zegt dat dat een betere optie is dan dakloos in Nederland zijn.  

De URL van de GoFundMe-pagina is: gofund.me/f4f8cc57  Teresa: 'Ik hoop dat als mensen zelf niet kunnen geven, dat ze de pagina dan willen delen met hun familie, vrienden en bekenden'.  


gofund.me/f4f8cc57

Donaties kunnen gedaan worden vanaf: 1 euro.


Lees meer artikelen op: https://magthenetherlands.com


Foto YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=X2VXEiQHgIk&t=122s
 

Een 'instant fix' voor je depressie: ASMR-video's op YouTube.

Heb jij last van een depressie of slapeloosheid? Of ben je vaak gespannen? En misschien heb je dan geen zin om de gang naar de dokter te maken (hoewel dat altijd wordt aangeraden), tabletten te slikken of geld uit te geven aan een cursus om je te helpen te leren 'de-stressen'. Dan is hier misschien een 'instant fix'. Bekijk ASMR-video's op YouTube.

Mensen die fluisteren, met nagels tegen voorwerpen tikken bij een microfoon, mondgeluiden en hand- en vingerbewegingen maken. Deze wellicht zonderlinge activiteiten worden gedaan in video's op YouTube. En de bedoeling van de makers ervan is, om kijkers te laten ontspannen of hen te helpen beter om te gaan met zaken als: depressies, burnouts en slapeloosheid. Het werkt. Filmpjes van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response, zoals deze ontspanningsmethode, gebaseerd op het luisteren van geluiden, feitelijk wordt genoemd), zijn ontzettend populair.  


'Lekker gevoel als bij 'luizen-controle''

De term ASMR staat voor een tintelend, kalmerend gevoel die mensen ervaren als ze een nauwe persoonlijke aandacht van iemand krijgen of van het krijgen van prikkelingen bij het zien of horen van iets bepaalds. Francisca Puch uit Almelo, die deze 'vids' al zo'n elf jaar bekijkt: 'Het is een zelfde gevoel dat je vroeger kreeg als je hoofd op 'luizen' werd gecontroleerd op school.' Anderen vinden de sensatie lijken op iemand die hun haar kamt of make-up bij hen aanbrengt.

De YouTube-kijkers ervaren er een aangenaam gevoel bij, maar het levert hen meer op. Effecten zijn: Kalmerend en zelfs, hebben mensen gemeld: 'Alsof je een 'kalmeringsmiddel' hebt ingenomen'. 

Er zijn verschillende video's hierover. YouTubers varieren in hun 'werkvorm' van: Het knijpen in een spons en noppenfolie in elkaar drukken tot het doen aan een soort van 'rollenspel', waarbij de kijker bijvoorbeeld passagier op een luxe vlucht is en wordt toegesproken door de stewardess of steward in een zoetgevooisde stem of in een tattoo-shop is, waarbij de tattoeerder uitgebreid de ontwerpen met hem of haar doorneemt en zijn of haar arm zachtjes desinfecteert. Hoe verschillend de 'vids' ook mogen zijn, bijna altijd gaan de handelingen gepaard met 'gefluister'. Want dat wekt bij veel mensen die hier vatbaar voor zijn, een aangenaam gevoel op.  

Interesse? Bekijk dan de volgende video's!

Sabrina ASMR https://www.youtube.com/channel/UCG-0nKHK32_7Sevs-N3SPBg

Tingting ASMR https://www.youtube.com/c/TingtingASMR


Lees meer artikelen op: https://magthenetherlands.com