Live your awesomest life

Wat zou Oprah doen?


Mijn vriend wil alleen maar 'dropshippen'

Sharmaine: Mijn vriend zoekt niet naar werk, omdat hij zegt dat hij het helemaal gaat maken met 'dropshipping'. Dat is een webshop starten en dan andermans producten gaan doorverkopen. Hij is helemaal 'gek gemaakt' door al die jonge, flitsende 'dropshipping'-goeroes op YouTube, die mensen duizenden euro's inkomen per maand beloven. Hij . reageert niet op vacatures en gaat niet naar het uitzendbureau.


MAG: Dit kan voor veel mensen verleidelijk en inspirerend zijn. Wat jouw vriend kan doen, is wel degelijk daarmee starten. Maar laat hij dit naast een gewone baan gaan doen. Mocht hij toch die duizenden euro's binnenharken, kan hij altijd nog stoppen met zijn 'offline job'.Mijn hele leven alleen maar benadeeld

Anoniempje: Ik weet niet wat ik verkeerd doe. Ik doe zoveel aardige dingen voor mensen, maar ik ben mijn hele leven bijna alleen maar benadeeld door ze. Hoe kan dat nou?


MAG: Er bestaat het gezegde: 'Wie goed doet, goed ontmoet'. Dat is niet per se waar. Als iemand lief is, kan er van die persoon juist vaak misbruik gemaakt worden door de omgeving. Jij geeft, maar je krijgt niks terug. De balans is bij jou helemaal niet in evenwicht, Anoniempje. Het is 5000-0 voor de 'mensen'. Je doet dingen niet om er wat voor terug te krijgen, maar het is dringend tijd dat jij aan jezelf gaat denken. Ga dingen voor jezelf doen, geef dingen aan jezelf.Hitte is 'funest' voor mij

Pierre: Ik ben 65 jaar en de hitte begint me bijna de das om te doen. Het is deze dagen voor mij echt overleven geworden. Het lijkt wel alsof ik soms bang ben, word van het benauwende.


MAG: De hitte kan dat inderdaad doen. Er zijn helaas senioren aan bezweken. Open ramen helpen niet echt. De hitte blijft binnen. Probeer iets on-orthodox: Ga doodleuk heel lang onder een koude douche staan of zit geruime tijd in een koud bad. Bezit je een 'hottub'? Vul hem met -dit keer- koud water en vertoef er in. Verder kun je in je huis een emmer ijswater bij je houden, waarin je af en toe een washandje of handdoek in dompelt en die vervolgens dan over je lichaam en gezicht laat gaan. Het washandje kun je ook over je mond halen, waar waarschijnlijk het 'benauwende' vandaan komt. Veel succes!Baas drijft mij tot tweede 'burn-out'

Hannelore: 'Mijn baas duldt geen tegenspraak. Ik ben bang dat ik op mijn tweede burn-out afsteven.'


MAG: Hoewel je er geld voor ontvangt, betekent dat nog niet dat je je alles op je werk moet laten welgevallen. Als iets je wezenlijk tegenstaat (omdat het over je lichamelijke of geestelijke grenzen gaat), dan behoor je dat aan te geven bij je werkgever. Wordt het niet opgelost, dan moet je gaan uitkijken naar andere arbeid. Als jij straks weer een burn-out hebt, ben jij de enige die ermee zit. Je bedrijf brengt je wellicht een fruitmand, en dat is het dan.


Foto: Van Maria Teresa zelf

Maria hoopt met actie haar huis te behouden

Maria Teresa dreigt haar appartement kwijt te raken. Nee, de rondborstige blondine is niet te zien in programma 'Half Holland dakloos', en ze is ook niet het volgende slachtoffer van de wooncrisis. Bij haar speelt wat anders. 'Ik heb een 'kwaal', waardoor ik niet met mensen kan werken.' Dat was nooit een probleem. Teresa deed  al decennia-lang thuis aan 'laptop'-werk'. Ze kon daar prima van rondkomen. 'Maar dat bedrijf is afgelopen 1 januari ermee gestopt.'


Einde oefening

Vervolgens is ze naar de instanties gestapt. 'Van de gemeente waarin ik woon, moest ik een arbeids-medisch belastbaarheidsonderzoek laten doen'. Daar kwam uit dat voor haar alleen maar thuiswerkzaamheden uitgeoefend konden worden. 'Ik zoek nu naarstig naar thuiswerk, maar de spoeling is in die 'branche' natuurlijk 'dun'. Als ik niet snel wat vind, dan is het 'einde oefening'.' Komt ze niet in aanmerking voor wat financiele steun dan misschien? 'Die ontving ik al een tijdje. Dat gaat natuurlijk niet eeuwig zo door. De bedoeling is dat je weer aan het werk gaat.' 

Teresa wil overigens niet al teveel kwijt over de 'kwaal'. 'Ik heb hem nou eenmaal, en ik maak er het beste van.' Daarom kwam ze ook op het idee om te werven voor haar eigen 'fonds': Een huis kopen in het buitenland voor 60.000 euro. Ze is een campagne gestart op GoFundMe, een digitaal platform waar mensen voor anderen of voor zichzelf geld kunnen laten inzamelen. Ze verklaart de ietwat rigoreuze 'oplossing'. 'In sommige landen zijn de huizen goedkoper.' Teresa zegt dat dat een betere optie is dan dakloos in Nederland zijn.  

De URL van de GoFundMe-pagina is: gofund.me/f4f8cc57  Teresa: 'Ik hoop dat als mensen zelf niet kunnen geven, dat ze de pagina dan willen delen met hun familie, vrienden en bekenden'.  


gofund.me/f4f8cc57

Donaties kunnen gedaan worden vanaf: 1 euro.


Foto YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=X2VXEiQHgIk&t=122s
 

Een 'instant fix' voor je depressie: ASMR-video's op YouTube.

Heb jij last van een depressie of slapeloosheid? Of ben je vaak gespannen? En misschien heb je dan geen zin om de gang naar de dokter te maken (hoewel dat altijd wordt aangeraden), tabletten te slikken of geld uit te geven aan een cursus om je te helpen te leren 'de-stressen'. Dan is hier misschien een 'instant fix'. Bekijk ASMR-video's op YouTube.

Mensen die fluisteren, met nagels tegen voorwerpen tikken bij een microfoon, mondgeluiden en hand- en vingerbewegingen maken. Deze wellicht zonderlinge activiteiten worden gedaan in video's op YouTube. En de bedoeling van de makers ervan is, om kijkers te laten ontspannen of hen te helpen beter om te gaan met zaken als: depressies, burnouts en slapeloosheid. Het werkt. Filmpjes van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response, zoals deze ontspanningsmethode, gebaseerd op het luisteren van geluiden, feitelijk wordt genoemd), zijn ontzettend populair.  


'Lekker gevoel als bij 'luizen-controle''

De term ASMR staat voor een tintelend, kalmerend gevoel die mensen ervaren als ze een nauwe persoonlijke aandacht van iemand krijgen of van het krijgen van prikkelingen bij het zien of horen van iets bepaalds. Francisca Puch uit Almelo, die deze 'vids' al zo'n elf jaar bekijkt: 'Het is een zelfde gevoel dat je vroeger kreeg als je hoofd op 'luizen' werd gecontroleerd op school.' Anderen vinden de sensatie lijken op iemand die hun haar kamt of make-up bij hen aanbrengt.

De YouTube-kijkers ervaren er een aangenaam gevoel bij, maar het levert hen meer op. Effecten zijn: Kalmerend en zelfs, hebben mensen gemeld':, 'Alsof je een 'kalmeringsmiddel' hebt ingenomen'. 

Er zijn verschillende video's hierover. YouTubers varieren in hun 'werkvorm' van: Het knijpen in een spons en noppenfolie in elkaar drukken tot het doen aan een soort van 'rollenspel', waarbij de kijker bijvoorbeeld passagier op een luxe vlucht is en wordt toegesproken door de stewardess of steward in een zoetgevooisde stem of in een tattoo-shop is, waarbij de tattoeerder uitgebreid de ontwerpen met hem of haar doorneemt en zijn of haar arm zachtjes desinfecteert. Hoe verschillend de 'vids' ook mogen zijn, bijna altijd gaan de handelingen gepaard met 'gefluister'. Want dat wekt bij veel mensen die hier vatbaar voor zijn, een aangenaam gevoel op.  

Interesse? Bekijk dan de volgende video's!

Sabrina ASMR https://www.youtube.com/channel/UCG-0nKHK32_7Sevs-N3SPBg

Tingting ASMR https://www.youtube.com/c/TingtingASMR

Hotels herbergen deze barre winter zwervers

'Toeristen leveren meer problemen op dan daklozen'

Hotels in Amsterdam en Utrecht hebben de deuren opengezet voor mensen die dakloos zijn. Dit om het extreem koude weer. De dak- en thuislozen zijn even hotelgasten geworden en kunnen de hele dag in de kamer verblijven. In hotel Kimpton De Witt in de binnenstad van de hoofdstad genieten ze zo ook drie maaltijden per dag. Het hotel ging samenwerken met daklozenorganisatie Homebass Foundation en organisatie voor maatschappelijk werk in Amsterdam De Regenboog Groep. Hotelmanager Jos van Hunen: 'Dit hebben we nooit eerder gedaan, maar deze situatie vroeg erom.' De charitatieve 'actie' is deze week gestart. Het hotel gaat hier wellicht mee door totdat de extreme kou voorbij is. 


Misschien permanente onderdak

Eveneens Amsterdams gasthuis a&o Hostel Amsterdam heeft driehonderd gasten die dakloos zijn. Waarom is Regional Manager van deze jeugdherberg Sven de Boer dit gaan doen?  'Om zonder kleerscheuren uit de Corona-ramp te komen.' De gemeente Amsterdam betaalt het hostel voor deze nieuwsoortige gasten. Maar: 'Misschien dat we na de crisis wel een etage openhouden voor mensen die geen huis hebben.' . 

Ook BUNK Hotel Utrecht en Star Lodge Hotels in Utrecht hebben deze ongewone hotel-clientele nu in hun etablissement. Algemeen Directeur Joachim de Looij van BUNK Hotel Utrecht zegt dat het in de waarden van het hotel past om dit te doen. 'We zijn namelijk niet alleen maar een commercieel hotel.' Voor manager van Star Lodge Hotels Floris van Es was het besluit gauw genomen. 'Ik sappel al tien maanden. Ik heb eenennegentig kamers en geen enkele gast.' Ook in Utrecht pakt de gemeente die rekening op. 


'Dakloze hielp 'house-keeping' mee'

Bevalt deze nieuwe slapers de hotels? 'Het gaat hartstikke goed'. antwoordt De Boer. 'Deze mensen leveren minder problemen op dan toeristen.' In Star Lodge Hotels stak een van de gasten zelfs de handen uit de mouwen. Van Es: 'Pas geleden had ik een gast die vroeg of hij niet iets kon doen, omdat hij zich verveelde. Hij heeft toen de gangen en de lobby gestofzuigd.' Er waren weliswaar wat minuscule voorvallen. 'Bij ons rookte iemand op de kamer', vertelt De Looij. 'Maar dat had hij gedaan, omdat de politie hem op straat had weggestuurd.' In Star Lodge Hotels kregen twee mannen, die beiden op een kamer lagen, ruzie met elkaar. Nu hebben alle gasten in het hotel een eigen kamer.       

Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca in Amsterdam signaleert dat hoteliers wel interesse hebben in het openstellen van hun hotel voor mensen die dakloos zijn. Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat meer hotels hieraan participeren.

Van Es juicht dat toe. Indien andere steden dit ook zouden gaan doen, komt er geen aanzuigende werking voor Utrecht. 'Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we samen de druk op de opvang verlichten.'