Something for the weekend

MAG brengt berichten uit uitgaansland. Clubs, casinos, bars, coole drinks, flirting, bartending, party-people, anyone? 

Deel horeca zegt 17 januari weer te openen

  Doet ie 't, of doet 't niet?

Een groep horeca-ondernemers dreigde afgelopen december hun etablissementen weer te openen op 17 januari aanstaande, ook al zou dat van de regering niet mogen. Toen kwam de 'lockdown' en besloten ze daarvan af te zien. Er volgde al gauw een nieuw adagium: 'Winkels open, horeca open'. Als andere branches, zoals bijvoorbeeld winkels, weer open zouden gaan, dan willen vele uitbaters, ook hun deuren weer openen. Dat is bijvoorbeeld het geval met restaurant Bisou in Wageningen. De eigenaar van de uitspanning, die runderlendes en Beitelse kip voorschotelt, zegt dat het water hem bijkans tot aan de lippen staat. Hij stelt verder dat meer restaurateurs in de buurt zich bij deze actie aansluiten. Weer een andere horeca-ondernemer die rondom Arnhem is gesitueerd, zegt zo'n tweehonderd collega's achter hem te hebben staan, om aan dezelfde burgerlijke ongehoorzaamheid mee te doen. 

Dit is een enigszins gematigde groep in de horeca-wereld, vergeleken bij een afgesplitste andere club. Die strijdlustige horeca-zaken houden zich nog steeds aan de oude actie vast. Zo is uit de mond van een cafe-bazin uit het Zuiden des lands opgetekend dat 'als anderen komende zondag opengaan, ik ook openga'.    

De horeca-ondernemers zijn allen eigenlijk gewone mensen, die gewoon de overheid gehoorzamen. Het zijn geen recalcitrante personen of opstandelingen.

Het wordt daarom komende zondag een spannende dag. Zijn er uitbaters die werkelijk weer 'back in business' gaan of wordt de soep niet zo heet gegeten, als dat die wordt opgediend? 

Foto: Paul2

  Digitale ADE dit jaar

Er was zelfs gesproken over het afgelasten van het Amsterdams Dance Event, zeiden directeuren Jan van de Ven en Meindert Kennis aan het ANP. Maar om de fans en de artiesten wilden zij dat toch niet doen. Zo is er nu, door het rekening houden met het Corona-virus, een digitale variant van de conferentie en het festival voor alle sub-genres van elektronische muziek. Er zullen 'livestreams' zijn van onder meer legendarische DJ Carl Cox. Zijn 'set' start morgen om zes uur 's avonds. Ook Roger Sanchez, Franky Rizardo en Nick Moody maken in 'cyberspace' hun opwachting. 

Het evenement wil zoveel mogelijk de werkelijkheid nabootsen. Dus als mensen bijvoorbeeld een 'thuisrave' nu houden, zullen ze op hun beeldscherm rookmachines en confetti hun kamer in zien schieten. (Dat is bij de Elrowshow met Joris Voorn op zaterdag 18 uur.)

Enige live acts zijn er nog wel, maar die zijn zoals bijvoorbeeld in de Melkweg en in cultureel centrum Tolhuistuin 'Corona-proof' gemaakt. In club John Doe zal Beats &Eats W/ Alex Sharpe and Friends plaatsvinden, terwijl bezoekers de hele tijd gezeten zijn en mogen er maar uiterlijk vier mensen aan een tafel zitten. Maar andere 'acts' die zouden verschijnen, zijn dus toch maar uitgesteld of helemaal 'gecancelled'. Zo gaat 'Speedy J presents STOOR in Paradiso van Speedy J van Techno-klassieker 'Pullover', niet meer door.


Vijf dagen lang zijn er elk jaar tijdens ADE in Amsterdam meer dan honderd evenementen in bijna tweehonderd locaties met ruim 2500 artiesten. Bezoekers uit meer dan honderd landen komen naar het hoofdstedelijke 'event'. 


Foto: Sarah Stierch (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0


   Een frisse mimosa

Wacht even! De hete temperaturen zijn nog niet verdwenen. Volgende week bereikt het kwik, volgens het KNMI, waarden van eind twintig graden. Dat vraagt dus nog om een lekker drankje dat extra fris is. Waarom niet opteren voor de mimosa met een ijslolly erin gedipt? . 

De mimosa kun je bijvoorbeeld maken door sinaasappels uit te persen en het sap een nachtje in de koelkast te laten staan. Het geeft de voorkeur boven sinaasappelsap uit een pak. Zo wordt het geheel nog frisser en fruitiger. Je schenkt champagne in een champagneglas en doet daar daarna de natuurlijke OJ in. Vervolgens roer je alles eventjes. Pak dan een waterijsje. Het mooist is als het er eentje met sinaasappelsmaak is.  Stop die in het glas. 


Foto: Matthijs Mekking

               Clubs blijven nog steeds dicht


Nachtclubs en discotheken blijven tot nader order gesloten. Dat besluit van de regering was te horen in een persconferentie. De overheid haalde de corona-uitbraken in landen als Spanje en Griekenland aan, nadat daar toeristen waren neergestreken en er onder meer lichaam aan lichaam hadden staan feesten.

Gezondheid gaat boven alles. Dat staat buiten kijf. Maar party-Nederland is wel ontdaan. Het vraagt zich af hoe lang dit allemaal nog gaat duren. Weken, maanden, jaren? Wordt het ooit weer als voorheen? De tijd verstrijkt. Maar zo ook de jeugdige tijd (en die periode dat je kunt uitgaan) van het danspubliek. Zoals het er nu naar uitziet, zullen veel jongeren en jongvolwassenen het uitgaan, wat een zeer belangrijke rol in hun leven speelt, een soort van 'rite of passage' is, ten dele of misschien wel helaas helemaal wel niet kunnen uitvoeren.